Created by potrace 1.14, written by Peter Selinger 2001-2017

El sector carni alerta que amb el TTIP es perdran 25.600 llocs de treball

  • Per la indústria, el pacte comercial entre UE i EUA dificulta la competitivitat

    Manifestacio UP

    CLAMOR PELS BAIXOS PREUS DEL CONILL

    Més de seixanta cunicultors convocats per Unió de Pagesos es van concentrar ahir a la tarda a Mollerussa per exposar públicament davant la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, la difícil situació per la qual passa el sector i demanar mesures que mitiguin la crisi de preus. Serret no va rebre els representants del sector perquè l’acte de clausura de la Fira de Sant Josep va ser anul∙lat pel dol oficial per l’accident d’Amposta. Segons el secretari d’Organització d’Unió de Pagesos, Josep Carles Vicente, aquesta mateixa setmana la consellera rebrà un document en què s’analitza la situació actual del sector. Unió de Pagesos recorda que la mitjana dels preus de referència de les llotges dels últims dos anys (1,77 euros/kg animal viu el 2014, i 1,57 euros/ kg animal viu el 2015) estan per sota del preu de cost de producció (1,80 euros /kg animal viu, segons el ministeri). Durant les primeres setmanes d’aquest any encara han baixat més, amb una mitjana del preu de referencia de les dues llotges més representatives d’1,41 euros/ kg animal viu. En aquest sentit, Vicente reclama a les administracions que vetllin pel bon funcionament de la cadena alimentària.“Més transparència”.

    El sector ramader català i també l’espanyol observen amb recel les negociacions del futur acord de lliure comerç entre els Estats Units i la Unió Europea, ( Asso­ciació Transatlàntica per al Comerç i la Inversió, TTIP, per les seves sigles en anglès).

    En particular, el producte que, segons els productors, seria el més penalitzat per la implantació d’aquest acord seria el boví de carn, denúncia Asoprovac Catalunya ( Associació Catalana de Criadors de Boví de Carn), que reuneix el 90% de la producció catalana.

    Segons Ricard Gòdia, president d’ Asoprovac, “el tractat TTIP permetria la importació d’aliments d’origen animal produïts amb antibiòtics promotors de creixement, hormones, farines de carn, additius i OGM (organismes genèticament modificats) no autoritzats a la UE”. Aquestes pràctiques permeten que els Estats Units siguin el líder del mercat carni per la seva alta competitivitat, però els ramaders creuen que són una amenaça per a la sostenibilitat dels sectors comunitaris, sensibles en un mercat més exigent en seguretat alimentària.

    En el recent congrés de l’ Aecoc de productes carnis i elaborats que va tenir lloc a Lleida, es va alertar sobre els possibles efectes negatius que el TTIP tindria en el sector de la ramaderia. Segons les dades aportades per l’enginyer agrònom Diego Pazos i el catedràtic agrònom Carlos Buxadé, a Espanya es perdrien 25.600 llocs de treball en el sector i 403.000 a la UE en un termini de deu anys.

    Segons Pazos, el problema consisteix en el fet que un ramader europeu ha de fer front a unes regulacions molt costoses a l’hora de produir. “Competir així és impossible quan les regles no són iguals per a tothom. Resulta encara més difícil si es té en compte que l’acord també obre les portes als socis dels EUA al Pacífic”, afirma Carlos Buxadé. Per Diego Pazos, la crisi es faria inevitable, amb pèrdues econòmiques anuals seguides. “Per cada 15.000 llocs de treball en el sector de la ramaderia es generen mil milions d’euros en ­facturació”.

    D’altra banda, el sector carni es comença a recuperar dels efectes provocats per l’informe de l’OMS de recomanacions sobre el consum de carn de l’octubre passat. L’impacte de les tres primeres setmanes va significar un descens del 9% en les vendes de carn fresca. Segons va revelar Gema del Castillo, experta en distribució, al mateix congrés, “durant el 2015 hi va haver una evolució positiva, però l’informe OMS va repercutir a la baixa en el consum de carn fresca, un 1,5% menys respecte del 2014, mentre que la xarcuteria va créixer fins a un 2,2%”.

    El pollastre es manté com a líder del mercat amb un 36% de les vendes, seguit del porc, un 30% i el boví, que va retrocedir un 14%. En xarcuteria, hi ha productes que han crescut en detriment d’altres embotits. Així, el pernil serrà creix un 15%, mentre que l’ibèric baixa un 4% i el de york o pernil dolç fins a un 17%. En aquest apartat destaca el creixement del gall dindi i el pollastre cuit, que ho fan un 14%, mentre que les salsitxes o la llonganissa baixen, mentre que el xoriço o el fuet pugen un 6%.

    Print Friendly, PDF & Email

    Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

    Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.